Orientálny šalát s klíčkami
Potrebujeme: 1 mrkva, 1 stopka zeleru, 1 kyselkavé jablko, 100 g naklíčenej hnedej šošovice a 100 údeného tofu.
Orientálna zálievka – 1 PL limetkovej šťavy, 1 PL najemno pokrájaného koriandra, 2 PL oleja, ½ KL sójovej omáčky, 1 KL nastrúhaného čerstvého zázvoru, soľ a mleté čierne korenie. Všetky tieto prísady vyšľaháme (vymixujeme).
Postup: Do misky nastrúhame na hrubšom strúhadle mrkvu, pridáme nakrájaný zeler a na polmesiačiky nakrájané jablka. Do tejto zmesi dáme naklíčenú hnedú šošovicu a na drobné kocky nakrájané tofu. Podľa chuti šalát posolíme, okoreníme a nakoniec zalejeme pripravenou zálievkou a všetko dobre premiešame.
Polievka z červenej šošovice, zeleru, tofu a pažítky
Potrebujeme: 1 veľká cibuľa, 300 g červenej šošovice, 1,7 l zeleninového vývaru alebo vody, 4 veľké mrkvy asi 400 g pokrájané na kolieska, 1 zeler asi 500 g pokrájaný na plátky, 1 údené tofu, 4 PL posekanej pažítky, soľ a mleté čierne korenie.
Postup: Vo veľkom hrnci orestujme pokrájanú cibuľu, pridáme ostatnú zeleninu, asi 10 min. spolu restujeme. Potom pridáme šošovicu, zalejeme vývarom alebo vodou a necháme zovrieť. Prikryjeme a na miernom ohni varíme asi 40 min. Polievku necháme v pôvodnom stave alebo ju rozmixuje. Vmiešame pokrájané tofu (alebo nastrúhané tofu) a pažítku. Dochutíme soľou a korením.
Pečené huby s tofu (fetou, bryndzou a i.)
Potrebujeme: 8 veľkých šampiňónov, 2 strúčiky popučeného cesnaku a 1 cibuľu, 60 ml (1/4 hrnčeka) oleja, 1 kocka tofu, sójová omáčka, 2 PL posekanej petržlenovej vňate, 2 Pl posekaného čerstvého oregana (môže byť aj sušený), 2 Pl pomletého ľanového semienka, 2 Pl citrónovej šťavy, soľ, čierne korenie, chlieb.
Postup: Rúru zohrejeme na 200°C. Povrch húb potrieme polovičkou oleja. Huby poukladáme klobúčikom dole na pekáč a jemne posolíme. Vytvoríme si zmes z postrúhaného alebo popučeného tofu, do ktorého pridáme petržlenovú vňať, oregano, dochutíme soľou, sójovou omáčkou, popučeným cesnakom, čiernym korením a 2 Pl pomletého ľanového semienka. Do tejto plnky môžeme pridať opečené na drobno pokrájané nožičky z húb, ktoré pečieme spolu s cibuľkou do zmäknutia. Touto zmesou naplníme huby a pokvapkáme zvyškom oleja a citrónovou šťavou. Pečieme cca 15 min., kým huby nezmäknú. Huby potom ozdobíme rukolou.
Thajská polievka s tofu a hubami

Potrebujeme: 250 g malých šampiňónov pokrájaných na tenké plátky, 60 ml oleja (1/4 hrnčeka), 90 ml thajskej červenej kari pasty (1/2 hrnčeka) alebo kari korenia, 1l zeleninového vývaru alebo vody, 500 ml kokosového mlieka, 1 Pl citrónovej šťavy, 1 Pl ázijskej rybacej omáčky – nemusí byť, 250 g tofu, ktoré pokrájame na malé kocky, 3 šalotky alebo mladá cibuľka, 1 zväzok čerstvého koriandru – otrháme lístky.
Postup: Šampiňóny pražíme na strednom ohni cca 3 min. Pridáme kari pastu a miešame približne minútu, kým nám zmes nezačne rozvoniavať. Potom pridáme zeleninový vývar alebo vodu, kokosové mlieko, rybaciu omáčku, citrónovú šťavu, tofu, šalotku (alebo cibuľku). Všetko necháme zovrieť, prikryjeme a na slabom plameni necháme variť cca 5 min. Nakoniec polievku ozdobíme koriandrom.
Šampiňóny pripravené v mikrovlnke

Potrebujeme: menšie šampiňóny podľa počtu osôb.
Postup: Menšie šampiňóny poukladáme na tanier. Každý šampiňón polejeme trocha olejom, posolíme, okoreníme, vložíme do rúry a pečieme 5 – 7 min. (podľa veľkosti húb) až kým nezmäknú.
Libanonský šalát s quinoou a kurkumou.

Potrebujeme (6 porcií): 1 šálka (2 dcl) quinoi, 1 nastrúhaný kúsok (asi 0,5 cm) kurkumy alebo 1/4 Kl mletej kurkumy, 3 dcl uvareného cíceru (môže byť aj z konzervy), 2 paradajky nakrájané na malé kúsky, 1 malé avokádo nakrájané na malé kocky, 2 dcl pokrájanej uhorky, 1 dcl ale 1/2 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, mäty alebo koriandru, 2 jarné cibuľky, mleté čierne korenie a zelené lísty napr. rukol
Dresing: 2 Pl citrónovej roztlačenej hmoty (alebo citrónová šťava), 1 Pl ďatlového sirupu, 1 1/2 Kl saturejkového korenia
Postup: Do väčšieho hrnca nalejeme vodu 1 3/4 dcl, privedieme do varu, vsypeme quinou a stiahneme plameň na najnižší stupeň. Zakryjeme pokrievkou a varíme asi 15 min. tak, aby sa všetka voda vstrebala. Uvarenú quinou necháme vychladnúť, potom k nej pridáme cícer, paradajky, avokádo, uhorku, petržlenovú vňať, mätu a jarnú cibuľku. Prelejeme dresingom, ochutíme čiernym korením a opatrne premiešame. Misu zakryjeme a dáme najmenej na 1 hod. do chladničky alebo až do doby podávania. Šalát servírujeme na natrhané rukolové lístky alebo na inú sezónnu listovú zeleninu.
Pomazánka s ovsenými vločkami, tofu a sušeným droždím.

Potrebujeme: 100 g ovsených vločiek, 1 mrkva, 1 cibuľa, 1 tofu, 3 Pl droždia, 2 Pl oleja, 1 Kl drvenej rasce, 1/2 Kl kari, 1 1/2 Kl saturejky, zeleninový bujón a sójová omáčka – podľa chuti.
Postup: Na oleji orestujeme rascu, kari a na drobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na jemno postrúhanú mrkvu a po chvíli aj ovsené vločky, ktoré sme predtým zaliali horúcou vodou. Premiešame, trocha podlejeme teplou vodou, v ktorej sme rozpustili 1 Kl zeleninového bujónu (napr. Wurzt). Miešame a varíme na slabom ohni asi 10 min. Pridáme postrúhané tofu a nakoniec vmiešame sušené droždie, chvíľu ešte spolu varíme a nakoniec dochutíme saturejkou a sójovou omáčkou.
Polievka z čiernej fazule s kôprom.

Potrebujeme: 250 g čiernej fazule, 2 menšie hrste sušených húb, 5 PL extra panenského olivového oleja, 2 menšie cibule, 1 PL drvenej rasce, 2 menšie zemiaky, 1 mrkva, 1 PL zeleninového bujónu ( napr. Würzl ), 1 KL soli, 2 bobkové listy, 3 PL umeoctu, 1 PL tmavého trstinového cukru, štipku mletého čierneho korenia, 100-200 ml sójovej smotany, malý zväzok čerstvého kôpru.
Postup: Fazuľu si namočíme deň vopred. Mierne osolíme a uvaríme. Najlepšie v tlakovom hrnci. Huby namočíme do 300 ml vriacej vody. Vo väčšom hrnci na oleji urestujeme cibuľu. Pridáme rascu a ešte chvíľu restujeme. Zalejeme 1,5 l vody a pridáme huby s výluhom, na kocky nakrájanú mrkvu, zemiaky, bujón, soľ a bobkový list. Privedieme do varu a na miernom ohni varíme asi 25 minút, pokiaľ zemiaky nie sú mäkké. Z polievky vyberieme bobkové listy. Asi polovicu mrkvy, zemiakov a húb. Pridáme uvarenú fazuľu z ktorej sme si tiež niečo odložili, umeocot, trstinový cukor, štipku korenie a ešte 5 minút povaríme. Potom polievku rozmixujeme tyčovým mixérom. Do polievky vrátime mrkvu, zemiaky a fazuľu. Zjemníme smotanou a podľa potreby dosolíme. Nakoniec vsypeme najemno nakrájaný kôpor.
Pomazánka z bielej fazule a špenátu.

Potrebujeme: 250-300 g čerstvého alebo rozmrazeného špenátu, 1 hrnček uvarenej bielej fazule ( 1 konzerva ), 2 PL tebi ( lahôdkového ) droždia, 2 PL jarnej cibuľky, 1 strúčik prelisovaného cesnaku, 2 KL citrónovej šťavy, 2 KL bielej miso pasty, 1/4 KL mletého čierneho korenia, saturekové korenie.
Postup: Do mixéru dáme asi 2 PL vody s bielymi fazuľami, droždie, cibuľku, cesnak, citrónovú šťavu, miso pastu, čierne korenie a saturejkové. Pridáme ešte 2 PL vody a rozmixujeme do hladka, aby sa všetko dobre spojilo. Nakoniec pridáme špenát a znova dobre rozmixujeme. Hmotu preložíme do malého pekáča. Pečieme asi 12-15 minút. Servírujeme ako pomazánku. Keď pridáme trochu mandlového mlieka alebo zeleninového vývaru, dostaneme výbornú omáčku na cestoviny.
Müsli tyčinky bez cukru a tuku

Potrebujeme: 1,5š jemných ovsenných vločiek, 3/4š kokosu, 1š mandlí (môžu byť aj lieskovce, slnečnica), štipka soli, 3 banány + 1š ďatlí (môžu byť aj hrozienka, brusnice).
Postup: banány a ďatle romixujeme a zmiešame so suchou zmesou. Rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 15 – 20 min. pri 180°C.
Šalát z bielej a červenej kapusty s jablkom, klíčkami a kurkumovým dresingom.

Potrebujeme: šalát 2 porcie – napr. čínska kapusta, hlávkový šalát, ľadový šalát atď., ½ hlávky červenej, kapusty, ½ hlávky bielej kapusty, 1 jablko, 2 hrste nelúpených mandlí, zelený petržlen, klíčky, 1 Kl ľanového semena, soľ, čierne korenie, olivový olej. Dresing: 5 Pl tahiny, 3 Pl citrónovej šťavy, 3 Pl olivového oleja, 2 Pl vody, 1 Kl kurkumy a ½ Kl soli.
Postup: nakrájame kapustu a jablko na malé rezance a dáme ich do väčšej misy. Mandle zalejeme horúcou vodou a necháme ich zmäknúť. Do zeleniny pridáme ľubovoľnú zmes klíčkov, nakrájaný petržlen, ľahko osolíme, pridáme čierne korenie a pokvapkáme olivovým olejom a premiešame. V menšej mise zmiešame tahiny, citrónovú šťavu, olivový olej, vodu, kurkumu, trocha soli a dobre premiešame. Do šalátu pridáme zmäknuté a rozkrojené mandle a zalejeme dresingom Premiešame a podávame.
Ajurvédska očistná polievka „Kičadi“

Potrebujeme: 3 ½ hrnčeka vody, 2 Pl oleja, ¾ hrnčeka ryže basmati, 2 Pl lúpaných mandlí alebo dyňových semienok, ¾ hrnčeka mungo fazule alebo červenej šošovice, 1 Kl mletého kmínu, 1 Kl sušeného koriandru, ½ -1 Kl červenej papriky, 1 Kl kurkumy, štipka kardamonu, štipka mletého klinčeka, 1 stredne veľká cibuľa najemno nakrájaná, 2 strúčiky cesnaku, ktorý rozpučíme, 1Kl jemne postrúhaného zázvoru , 2 stonky nakrájaného zeleru (2/3 hrnčeka), ½ nakrájaného póru.
Postup: Mandle alebo dyňové semienka zalejeme horúcou vodou a necháme ich zmäknúť. Do väčšieho hrnca nalejeme olej a restujeme cibuľku, cesnak, pór, zázvor, zeler pridáme všetky korenia a zmäknuté mandle alebo dyňové semienka a všetko spolu restujeme. Potom pridáme ryžu a opláchnutú fazuľu mungo alebo červenú šošovicu, premiešame a chvíľu spolu pražíme. Zalejeme horúcou vodou a varíme asi 20-25 minút až kým zelenina a ryža nie je mäkká, postupne dolievame vodu. Jedlo osolíme, pridáme čierne korenie a poriadne premiešame. Polievka bude hustejšej konzistencie. Keď nedolejeme vodu, jedlo môžeme podávať ako rizoto. Hrniec odstavíme a necháme asi 10 min dôjsť pod pokrievkou a podávame.
Kičadi je pokladom indickej kuchyne. Je ľahko stráviteľná, má detoxikačné účinky a je výživná.
Jednoduchá mrkvová pomazánka

Potrebujeme: 450 g ošúpanej a nakrájanej mrkvy (cca 4 cm kúsky), ¼ hrnčeka opečených slnečnicových semienok, 2 Kl olivového oleja, 1 malý strúčik cesnaku, ¼ Kl soli, 1 Kl kari a 1 Pl citrónová šťava. Podľa vlastného výberu tofu, alebo cottage syr alebo lučinu.
Postup: Nakrájanú mrkvu uvaríme do mäkka, vodu zlejeme a necháme vychladnúť. Opečieme slnečnicové semienka a spolu s mrkvou nahrubo rozmixujeme. Pridáme všetky ostatné ingrediencie a vymixujeme dohladka. Ochucujeme podľa vlastnej chute. Pomazánku odložíme na cca 30 min do chladničky a podávame s celozrnným pečivom alebo surovou zeleninou.
Šalát z červenej kapusty, mrkvy a sézamu

Potrebujeme: 3 hrnčeky postrúhanej červenej kapusty, 1 veľká mrkva, 2 jarné cibuľky, 1 hrnček červeného hrozna, pokrájaného na polovicu, 2 Pl koriander (nemusí byť), 2 Pl sezamových semienok.
Dresing: 2 Pl tahiny, 2 Pl jablkového octu, 2 Kl citrónovej hmoty alebo šťavy, 2 Kl ďatľového sirupu, 1 Kl postrúhaného čerstvého zázvoru, 1 Kl biele miso pasty.
Postup: do veľkej misy dáme červenú kapustu, mrkvu, jarnú cibuľku a nakrájané hrozno. Zmes prelejeme dresingom a šalát jemne premiešame. Podľa potreby ho dochutíme korením. Nakoniec ho posypeme sezamovými semienkami, prikryjeme a dáme do chladničky.
Pomazánka z hokaida

Potrebujeme a príprava: 1/2 stredne veľkého hokaida nakrájame na mesiačiky, poukladáme na mastný papier a potrieme olivovým olejom. Pečieme pri 200°C 20-25 minút, aby bolo mäkké. Upečené hokaido nakrájame na maličké kúsky. Pridáme olivový olej 2-3 PL, 1 až 2 balenia 250 ml sójovej smotany, ( podľa toho aká veľká je tekvica, aby bola pomazánka vláčna) 3-4 PL tebi droždia, 1 ČL kurkumy, 1 ČL zázvoru (v prášku), 1/2 ČL čierne korenie, 1-2 ČL zelerovej sušenej vňate. Soľ podľa potreby, začnime s 1/2 ČL. Rozmixujeme. Pri mixovaní vidíme, koľko treba smotany a podľa chuti i uvedených prísad. Natrieme a ozdobíme petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť.
Hokkaidový nápoj
Potrebujeme: Hokkaido, kokosové mlieko, vanilkový cukor, struhané mandle.
Postup: Upečieme hokkaido. Zmixujeme s mliekom, vanilkovým cukrom. Pri podávaní ozdobíme mandľovými lupeňmi. Na dva litre mlieka a na polovicu stredného hokaida dáme 5 vanilkových sáčikov.
Indická polievka zo žltého hrachu

Potrebujeme: ½ hrnčeka lúpaného a poleného hrachu, 3 hrnčeky zeleninového vývaru alebo vody, 3 hrnčeky nahrubo pokrájaného špenátu, rukoly alebo žeruchy, 450g pokrájaných paradajok z konzervy, ½ hrneka nasekaného čerstvého koriandru, 2 strúčiky prelisovaného cesnaku, 1PL najemno nastrúhaného čerstvého zázvoru, 1 malá pálivá paprička zbavená semienok a nakrájaná na malé kúsky, 2PL sušeného droždia, 1 KL bielej pasty miso, 1 KL mletého rasce, ½ KL mletého koriandru, 1 kúsok nastrúhanej čerstvej kurkumy alebo ¼ KL mletej, 2KL citrónu.
Postup: Hrach zalejeme horúcou vodou a necháme 1 hod namáčať, vodu zlejeme a dáme s vývarom variť až do zmäknutia. Keď je hrach mäkký, pridáme žeruchu(špenát, rukolu), paradajky, čerstvý koriander a miešame pokiaľ žerucha zvädne. Hrniec odstavíme, pridáme cesnak, zázvor a chilli papričku, sušené droždie, miso, rascu, mletý koriander, kurkumu, citrón, všetko dobre pomiešame a krátko povaríme. Podávame teplé s celozrnnou ryžou.
Pečené hokaido a tekvica na pečenie (hruškovitý) tvar
Postup: Hokaido a tekvicu pokrájame na mesiačiky alebo kolieska, ktoré poukladáme na papier na pečenie na plech, jemne potrieme olejom a dáme do rúry na 20-25 minút. Vidličkou skontrolujeme či sú mäkké.
Šalát z čínskej kapusty, mrkvy, cibule a rukoly

Postup: Všetky suroviny postrúhame alebo pokrájame a ochutíme sušeným droždím, jablkovým octom, balzamikom a olejom.
Ďatlový sirup – sladidlo

Potrebujeme: 1 šálka vykostených ďatlí, 1 šálka vriacej vody, 1 KL nastrúhanej citrónovej hmoty.
Postup: Ďatle vložíme do ohňovzdornej misy a zalejeme vriacou vodou. Necháme 1 hod odstáť, aby zmäkli. Potom ich vlejeme do mixéru, pridáme citrónovú hmotu a rozmixujeme do hladka. Vzniknutý sirup vlejeme do dobre uzatvárateľnej fľaše. V chladničke vydrží 2 – 3 týždne.
Libanonský šalát ( pre 8 porcií )

Potrebujeme: 200 g celozrnného kus-kusu, 5 stredne veľkých paradajok, 2 stredne veľké cibule, 1 zväzok zelenej petržlenovej vňate, ½ zväzku posekanej mäty, 2 veľké citróny, 6 PL olivového oleja, soľ, korenie
Postup: Kus-kus zalejeme horúcou vodou, prikryjeme a necháme stáť, pokiaľ sa nevstrebe všetka voda. Paradajky, cibuľu pokrájame na veľmi malé kúsky, mätu a petržlenovú vňať posekáme. Citrónovú šťavu a olej vylejeme na kus-kus a vmiešame pokrájané paradajky, cibuľu a petržlenovú vňať. Nakoniec pridáme mätu a podávame.
Špenátové lasagne

Potrebujeme: Suroviny na 4 porcie: 12 plátkov lazaní, 90 g sojová drť, 300 g špenátu, 50 g masla, 50 g hladkej múky, 2 PL oleja, 300 ml mlieka, 3 strúčiky cesnaku, 300 g syra, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok.
Postup: Špenát krátko podusíme na cibuli, necháme odpariť prebytočnú vodu, ochutíme soľou, korením a cesnakom. Pripravíme bešamel: rozpustíme maslo, prisypeme múku a krátko opražíme, zalejeme mliekom, nasypeme do nej asi tretinu strúhaného syra, necháme rozpustiť, osolíme a okoreníme. Navrstvíme do vymasteného pekáča striedavo tenkú vrstvu bešamelu, krátko predvarené lasagne, špenát, uvarenú sójovú drť, posypeme nastrúhaným syrom, znovu navrstvíme lasagne, špenát, bešamel, sojovú drť, nastrúhaný syr, lasagne…. Postup opakujte do vyčerpania všetkých surovín tak, aby poslednú vrstvu uzatvorili plátky cestovín, biela omáčka a syr. Pečieme v rúre predhriatej na 190 stupňov približne 40 minút.
Expresné tofu so zeleninou

Potrebujeme: 1 balenie lahôdkového tofu, 1 balenie rôznej mrazenej zeleniny-kúsky mrkvy, brokolice, kukuričky, petržlen, stonkový zeler, cibuľa a iné, 1 PL oleja, 1 ČL kurkumy, 2 strúčiky prelisovaného cesnaku.
Postup: Do hlbšej panvice dáme olej, zeleninu, kurkumu a na silnom ohni sprudka opečieme asi 5 min, pridáme tofu pokrájané na kocky a za stáleho miešania opekáme ďalších 5 min. Vyberieme na tanier a v panvici za stáleho miešania prudko opražíme cesnak asi 15 sek, primiešame olivový olej a odstavíme. Na záver zeleninovú zmes polejeme týmto cesnakovým olejom. Podávame s naturálnou ryžou, kuskusom, bulgurom, hriankami, cestovinou či varenými zemiakmi. Výborná je aj cuketa s baby šalátom, karotkou a cesnakom.
Marocká cícerová polievka

Potrebujeme: 2PL olivového oleja, 1 červená cibuľa, 2 stopky zeleru, 6 strúčikov cesnaku, 1 čl mletej škorice, 1čl kurkumy, štipka kajenského korenia, 1čl sladkej červenej papriky, 1 konzerva drvených paradajok, 3 konzervy cícera, 1 L zeleninového vývaru, 200g baby špenátu, soľ, čierne korenie.
Postup: Ohrejeme olivový olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, cesnak a nakrájaný zeler, restujeme. Pridáme škoricu, kurkumu, kajenské korenie, papriku, miešame 1min. Pridáme paradajky, cicer, vývar a necháme bublať asi 40 min. Polievku čiastočne rozmixujeme a tým ju zahustíme. Pridáme špenát a varíme ďalších 5 min. Dochutíme soľou a korením. Podávame s pita chlebom, posypanú petržlenovou vňaťou.
Ukrajinský šalát z cvikly

Potrebujeme: 2 ks stredne veľkých cvikiel, 2ks cibule, 1 šálku vlašských orechov, 1 šálku sušených sliviek, 1/2 údeného tovu, 4 strúčiky cesnaku, 1-2ČL solčanky, 1 ČL mletej razce, 2 PL lahôdkového droždia, 10 PL sójovej smotany, 1- 2 ČL citrónovej štavy, soľ, petržlenová vňať, listy hlávkového šalátu.
Postup:
cvikly na jemno nastrúhame, pridáme nakrájané cibule, na hrubo nasekané vlažské orechy, slivky nakrájané na pásiky, najemno nastrúhané tofu, rozpučený cesnak, korenie, droždie, sójovú smotanu, citrónovú šťavu. Všetko spolu dobre premiešame a podávame napr. na hlávkovom šaláte. Dobrú chuť 🙂
Country zeler

Potrebujeme: 500g koreňového zeleru, 2PL citrónovej štavy, 2 PL cukru, 2PL sójovej omáčky shoyu, 1/2 – 3/4 ČL šalvie, 4PL lahôdkového droždia, 1ČL cesnakového prášku, 2PL oleja.
Postup:
zeler nakrájame na plátky a naparíme do mäkka. Po nakrájaní sa nesmie rozpadať. Plátky nakrájame na menšie kocky a zmiešame s ostatnými surovinami. Necháme chvíľku odstáť. Následne zeler vložíme na nahriatu suchú pancivu a za opatrného občasného miešania pražíme asi 3-4 minúty. Podávame s chlebom alebo s dusenou ryžou a zeleninovým šalátom. Po zmiešaní s ryžou vytvoríme chutné atypické rizoto.
Cviklový šalát s rukolou

Potrebujeme: cviklu 4 stredne veľké kusy, 1ks syr gréckeho typu, šalát rukola, 1 šálku vlažských orechov, na zálievku: 1 PL balzamikový ocot, 2 PL olivový olej, 2 strúčiky cesnaku, korenie provensálske bylinky.

Postup:
cviklu umyjeme (nešúpeme) a nakrájame na mesiačiky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme pripravenou zálievkou. Dáme zapiecť na cca 15min. Následne posypeme nadrvenými vlažskými orechami a dáme ešte na 3 min. zapiecť. Syr nakrájame na kocky. Po vybratí z rúry ešte na teplú cviklu poukladáme pripravený syr. Po vychladnutí zmiešame s rukolou. Podávame s chlebom alebo ako prílohu k jedlu. Dobrú chuť.
Prečo cvikla?
Cvikla obsahuje veľa draslíka, bielkovín, železa, horčíka, medi, zinku, fluóru, mangánu a vitamínov C, B1 a B2. Táto zelenina zabraňuje kôrnateniu tepien. Rýchlejšie vyplavuje z tela cholesterol a vďaka tomu znižuje jeho hladinu v krvi. Ďalej je vhodná na kŕčové žily. Zabraňuje ich tvorbe a zmierňuje bolestivé stavy nôh. Známym liekom je aj pri chudokrvnosti. Kvôli vysokému podielu železa totiž zlepšuje krvný obraz.
Pečený baklažán s cukinou

Potrebujeme:
4 baklažány prekrojené napoly, 4 cukiny, 2 červené cibule, 2 PL olivového oleja, soľ, čierne korenie, rukola, 1 Pl octu balzamiko, postrúhaný syr (parmezán).
Postup:
Do veľkej zapekacej misy, alebo pekáča rozložíme baklažány, cukiny a cibuľu v jednej vrstve, pričom všetku zeleninu dáme rozkrojenou stranou nahor. Pokvapkáme ju polovicou oleja, osolíme a okoreníme. Zeleninu pečieme 20-25 min na 1750 C a občas obraciame, kým nie je mäkka. V mise zmiešame upečenú zeleninu s rukolou. Pokvapkáme zvyškom oleja, octom a posypeme syrom.
Čo je v cukete pre nás?
Vyzerá ako pribratá uhorka a konzumovať by sme ju mali aj so šupkou. Práve v šupke cukety sa nachádza veľa dôležitých a výnimočných látok. Cuketa je plná okrem stopových prvkov aj vitamínmi E, A, karoténom, horčíkom, magnéziom, vápnikom, fosforom, draslíkom, železom, meďou, zinkom a určitými vitamínmi skupiny B. Je to nízkokalorická zelenina, plná vody. Má len 20 kilokalórií v jej 100 gramoch, a preto je ideálna pri diétach, lebo podobne ako červený melón je z 91% tvorená vodou. Zlepšuje pohyblivosť čriev, čím blahodárne vplýva na tráviaci trakt, má pozitívny vplyv na udržanie štíhlej postavy, napomáha zvyšovať imunitu.
Polievka z tekvice hokkaido

Potrebujeme:
1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 zemiaky, olej, tekvica hokkaido, soľ, solčanka
Príprava:
Tekvicu rozkrojíme, nelúpeme, len vyberieme vnútrajšok (jadierka s dužinou), nastrúhame na hrubšom strúhadle. Na oleji podusíme cibuľu s pokrájaným cesnakom, pridáme nastrúhanú tekvicu a zalejeme vodou. Môžeme alebo nemusíme pridať zemiak a varíme do zmäknutia. Rozmixujeme, dochutíme a podávame s osmaženým hráškom alebo chlebom.
Čo je v hokkaide pre nás?
Hokaido je zdravá a hodnotná zelenina. Obsahuje veľa vitamínov a minerálov. Vitamínov A,B,C a E. Obsahuje veľa zinku, draslíka a horčíka. Je významným zdrojom užitočnej vlákniny. Hokaido má potvrdené protialergické a preventívne účinky. Jeho konzumácia pomáha prevencii rakoviny hrubého čreva, zlepšuje trávenie a detoxikáciu. Zlepšuje funkciu obličiek, má pozitívny vplyv na prostatu. Zlepšuje kožné alergie a zlepšuje i funkciu zrakových orgánov. Hokaido sa oplatí vyskúšať. Kvôli svojmu zdraviu i kvôli jeho nenapodobiteľnej chuti.
Brokolicová paštéta – Pudins de brócolos (Portugalsko)

Potrebujeme:
400 g čerstvej brokolice, 1 ½ KL soli, 4 vajcia, 150 g smotany, ¼ KL čierneho korenia, štipka muškátového orieška, maslo na vymastenie formičiek
Príprava:
Brokolicu uvaríme v pare s ¼ KL soli. Do mixéra vložíme v pare uvarenú brokolicu, smotanu, vajcia, ochutíme 1KL soli, muškátovým orieškom, čiernym korením a zmixujeme. Zmes prelejeme do malých maslom vymazaných formičiek a varíme v pare 15-20 min. Brokolicovú paštétu vyklopíme na tanier z formičiek dnom hore a podávame ako prílohu ku rybe, mäsu alebo ako predkrm so šalátom.
Čo je dobré v brokolici pre nás?
Brokolica taktiež dokáže odstrániť nedostatok vitamínu D. Bohaté zásoby vitamínu K a vitamínu B pomáhajú udržiavať rovnováhu vitamínu D. Obsahuje nezvyčajne silnú kombináciu vitamínu A (vo forme betakaroténu), ďalej obsahuje dvojnásobné množstvo vitamínu C ako pomaranč, selén, minerál, ktorý má protirakovinové a protivírusové vlastnosti, 100 kalórií z brokolice obsahuje 11,2 gramov proteínov, je bohatým zdrojom vlákniny, betakaroténu a kyseliny listovej.
Archív receptov Klubu zdravia